I. Biyoteknoloji Öncüleri
II. Biyoteknoloji
III. Biyoteknolojinin Geleceği
IV. Amerika’deki Biyoteknoloji Öncüleri
V. Avrupa’daki Biyoteknoloji Öncüleri
VI. Asya’daki Biyoteknoloji Öncüleri
VII. Afrika’daki Biyoteknoloji Öncüleri
VIII. Latin ABD’da Biyoteknoloji Öncüleri
IX. Orta Şark’da Biyoteknoloji Öncüleri
I. Biyoteknoloji Öncüleri
Biyoteknoloji öncüleri, biyoteknoloji alanına mühim katkılarda bulunmuş kişilerdir. Dünya üstünde büyük bir tesir yaratan yeni teknolojiler, mamüller ve hizmetler geliştirmeye destek olmuşlardır.
Biyoteknolojinin en mühim öncülerinden bazıları şunlardır:
- Stanley Cohen
- Herbert Boyer
- Kary Mullis
- Craig Venter
- Jennifer Doudna
Bu kişiler biyoteknolojinin gerçeğe dönüşmesine destek oldular ve icra ettikleri emek harcamalar hastalıklar için yeni tedavilerin, yeni besin üretme yollarının ve yeni enerji yaratma yollarının geliştirilmesinin önünü açtı.
III. Biyoteknolojinin Geleceği
Biyoteknolojinin geleceği parlak. Alanda hayatlarımızda büyük bir tesir yaratması beklenen birçok coşku verici yeni büyüme var. En ümit verici inceleme alanlarından bazıları şunlardır:
- Kanser, Alzheimer ve diyabet benzer biçimde hastalıklara yönelik yeni deva ve tedavilerin geliştirilmesi.
- Rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi için yeni teknolojilerin yaratılması.
- Besin tedarikimizi ve çevreyi iyileştirmek için biyoteknolojiyi kullanmanın yeni yollarının geliştirilmesi.
- Biyoteknolojiyi kullanarak yeni malzemeler ve mamüller yaratmanın yeni yollarının geliştirilmesi.
Bunlar, biyoteknoloji alanında ileride bizi bekleyen birçok coşku verici olasılıktan bir tek birkaçı. Alan büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, gelecek yıllarda daha da şaşırtıcı gelişmeler görmeyi bekleyebiliriz.
IV. Amerika’deki Biyoteknoloji Öncüleri
ABD Birleşik Devletleri, biyoteknoloji alanında onlarca senedir küresel bir liderdir ve bu alana mühim katkılarda bulunan birçok mühim öncü vardır. Amerika’deki en etken biyoteknoloji öncülerinden bazıları şunlardır:
- Stanley Cohen
- Herbert Boyer
- Robert Swanson
- Karen Uhlenbeck
- Craig Venter
Bu öncüler biyoteknoloji alanında çığır açıcı keşiflerde bulunmuş ve icra ettikleri emek harcamalar, dünya genelinde milyonlarca insanoğlunun yaşamını iyileştiren yeni ilaçların, tedavilerin ve teknolojilerin geliştirilmesinin önünü açmıştır.
V. Avrupa’daki Biyoteknoloji Öncüleri
Avrupa’nın biyoteknolojide uzun ve varlıklı bir yenilik geçmişi vardır. Bu alandaki en eski öncülerden bazıları şunlardır:
* Veraset kanunlarını keşfeden Avusturyalı rahip Gregor Mendel.
* Pastörizasyon işlemini geliştiren Fransız mikrobiyolog Louis Pasteur.
* Verem ve kolera hastalığına yol açan bakteriyi keşfeden Alman doktor Robert Koch.
* Penisilini keşfeden İskoç bakteriyolog Alexander Fleming.
* DNA yapısının anlaşılmasına mühim katkılarda bulunan İngiliz kimyager ve kristalograf Rosalind Franklin.
Bu öncüler, artık Avrupa ekonomisine büyük katkıda bulunan çağdaş biyoteknoloji endüstrisinin temellerini attılar. Avrupa biyoteknoloji endüstrisi, GlaxoSmithKline, AstraZeneca ve Sanofi-Aventis benzer biçimde dünyanın biri olan şirketlerinden bazılarının evidir. Sanayi ek olarak yeni ilaçlar, aşılar ve tıbbi cihazların geliştirilmesi benzer biçimde bir takım mühim yenilikten de mesuldür.
Avrupa biyoteknoloji endüstrisi, inceleme ve geliştirmenin yüksek maliyeti, düzenleyici tasdik ihtiyacı ve öteki bölgelerden gelen rekabet benzer biçimde bir takım zorlukla karşı karşıyadır. Sadece sanayi, yeni ve yenilikçi esenlik çözümlerine olan talebin artması yardımıyla büyümeye de hazırdır.
Son yıllarda Avrupa biyoteknoloji endüstrisi giderek daha çok kanser için yeni tedavilerin geliştirilmesine odaklanıyor. Avrupa Kanser Örgütü, Avrupa’da her sene 2 milyondan fazla yeni kanser olayının teşhis edildiğini tahmin ediyor. Kanser bakımının maliyeti de yüksek ve 2024 yılına kadar 178 milyar avroya yetişmesi planlanıyor.
Avrupa biyoteknoloji endüstrisi yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde mühim bir rol oynuyor. 2017’de Avrupa şirketleri Amerika Besin ve İlaç Dairesi (FDA) tarafınca onaylanan bütün yeni kanser ilaçlarının %33’ünü oluşturuyordu. Avrupa biyoteknoloji endüstrisi ek olarak Fransa’daki Institut Curie ve Birleşik Krallık’taki Cancer Research UK benzer biçimde bir takım biri olan kanser inceleme kurumuna da ev sahipliği yapıyor.
Avrupa biyoteknoloji endüstrisi Avrupa ekonomisine mühim bir katkıda bulunuyor ve yeni ve yenilikçi esenlik çözümlerinin geliştirilmesinde mühim bir rol oynuyor. Sanayi bir takım zorlukla yüz yüze sadece bununla birlikte büyümeye de hazır. Bilhassa Avrupa biyoteknoloji endüstrisi kanser için yeni tedavilerin geliştirilmesine odaklanmış durumda.
Biyoteknoloji Öncüleri
Biyoteknoloji öncüleri, biyoteknoloji alanına mühim katkılarda bulunmuş kişilerdir. Yeni teknolojilerin geliştirilmesine, yeni mamüllerin yaratılmasına ve biyoteknolojinin ana akıma taşınmasına destek olmuşlardır.
Biyoteknolojinin en mühim öncülerinden bazıları şunlardır:
- Alexis Carrel
- Stanley Cohen
- Herbert Boyer
- Sandra Gilbert
- Craig Venter
Bu kişiler biyoteknoloji alanına mühim katkılarda bulunmuş ve icra ettikleri emek harcamalar dünya genelinde insanların yaşamlarının iyileştirilmesine destek olmuştur.
Afrika’da Biyoteknoloji Öncüleri
Afrika biyoteknoloji öncüleri, besin güvenliği, iklim değişikliği ve hastalıklar benzer biçimde kıtanın en acele problemlerinden kimilerine yenilikçi çözümler geliştirmede öncülük ediyor.
İşte ayrım yaratan Afrika biyoteknoloji öncülerinden birkaçı:
- Dr. Olugbenga Ajilore, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı yeni çıkan ürünler geliştiren Nijeryalı bir bilim insanıdır.
- Dr. Stella Anyangwe, kırsal Afrika’daki insanların yaşamlarını iyileştirmek için yenilenebilir enerji kullanımının yeni yollarını geliştirmek suretiyle çalışan Kamerunlu bir bilim insanıdır.
- Dr. Dennis Onyango, sıtma ve öteki hastalıklarla savaşım için yeni aşılar geliştiren bir Kenyalı bilim insanıdır.
Bunlar, dünyada ayrım yaratmak için çalışan birçok Afrika biyoteknoloji öncüsünden bir tek birkaçı. Emekleri, Afrika’daki ve hayattaki insanların hayatlarını iyileştirmeye destek oluyor ve tamamımız için bir esin kaynağı.
Latin ABD’da Biyoteknoloji Öncüleri
Latin ABD, varlıklı bir yenilik ve yaratıcılık tarihine haiz bir bölgedir. Son yıllarda bölge, biyoteknoloji yeniliği için de bir merkez halini aldı. Bunun sebebi, kuvvetli bir bilimsel niteliği olan ve inceleme altyapısı, artan sayıda teşebbüs ve destekleyici bir hükümet ortamı benzer biçimde bir takım faktördür.
Latin ABD’daki en mühim biyoteknoloji öncülerinden bazıları şunlardır:
- Meksika’da ilk antidepresan ilacı gören birey olarak malum psikiyatrist Dra. María Elena Medina-Mora.
- Yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi hikayesinde meydana getirdiği çalışmalarla tanınan Kolombiyalı bilim insanı Dr. Fernando Noriega.
- Gen terapisi alanında öncü olan Brezilyalı bilim insanı Dr. Ricardo Reis.
Bunlar, Latin ABD’da ayrım yaratmak için çalışan birçok kabiliyetli biyoteknoloji öncüsünden bir tek birkaçı. Bu kişiler, bölgedeki ve hayattaki insanların hayatlarını iyileştirmeye destek oluyor.
Orta Şark, varlıklı bir yenilik ve yaratıcılık tarihine haiz bir bölgedir. Son yıllarda bölge bununla birlikte biyoteknoloji yeniliğinin de merkezi halini aldı. Bunun sebebi, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım faktördür:
* Büyüyen nüfus ve esenlik hizmetlerine olan talebin artması
* Öğrenim ve araştırmaya kuvvetli bir odaklanma
* Destekleyici bir hükümet ortamı
Netice olarak Orta Şark, dünya genelinde insanların yaşamlarını iyileştirebilecek yeni teknolojiler ve tedaviler geliştirmek için çalışan oldukca sayıda biyoteknoloji öncüsüne ev sahipliği yapmaktadır.
Orta Şark’daki en mühim biyoteknoloji öncülerinden bazıları şunlardır:
Genetik hastalıklar için yeni tedavilerin geliştirilmesine öncülük eden Suudi Arabistanlı bilim insanı Dr. Firas Alkuraya.
Rett sendromu üstüne çalışmalarıyla tanınan Lübnan asıllı Amerikalı nörobilimci Dr. Huda Zoghbi.
Kanserle mücadelede nanoteknolojiyi kullanmanın yeni yollarını geliştiren Mısır asıllı Amerikalı kimyacı Dr. Mohamed El-Sayed.
Yeni su arıtma teknolojileri geliştirmek için çalışan Mısır asıllı Amerikalı mühendis Dr. Amr Elgazzar.
Bunlar, Orta Şark’da ayrım yaratmak için çalışan birçok biyoteknoloji öncüsünden bir tek birkaçı. Emekleri, bölgedeki ve hayattaki insanların hayatlarını iyileştirmeye destek oluyor.
S: Biyoteknoloji nelerdir?
A: Biyoteknoloji, yeni çıkan ürünler yaratmak yahut mevcut olanları geliştirmek için canlı organizmaların yahut ürünlerinin kullanılmasıdır. Sağlık, ziraat ve imalat dahil olmak suretiyle birçok değişik endüstride uygulamaları olan hızla büyüyen bir alandır.
S: Biyoteknolojinin öncüleri kimlerdir?
A: Biyoteknolojinin birçok öncüsü vardır, sadece en dikkat çekenlerden bazıları şunlardır:
* Penisilini keşfeden Alexander Fleming
* DNA’nın yapısını belirlemeye destek olan Rosalind Franklin
* Rekombinant DNA teknolojisini geliştiren Stanley Cohen
* İnsan genomunu dizileyen ilk kadrosu yöneten Craig Venter
S: Biyoteknolojinin yararları nedir?
A: Biyoteknoloji, birçok değişik endüstriyi inkilap durumunda değişiklik yapma ve dünya genelinde insanların hayatlarını iyileştirme potansiyeline haizdir. Biyoteknolojinin birtakım yararları şunlardır:
* Hastalıklar için yeni ilaçlar ve tedaviler
* Besin üretmenin daha bereketli yolları
* Geliştirilmiş çevresel sürdürülebilirlik
* Yeni malzemeler ve teknolojiler
0 Yorum